magamon kezdem

Darwin, a „fitnesztréner”

Testépítés – lélekfitnesz 1. rész: fitten az élet tengerén

2018. szeptember 30. - kanyika

ship_frigate.pngKi gondolta volna, hogy a fitt szó eredetileg angol matróz kifejezés a vitorlás hajók korából? És hogy az első a „fittséget” a túlélés zálogaként emlegető gondolkodó Darwin volt? Hasít-e a mi hajónk is fitten az élet tengerén? Egyensúlyban tudunk-e maradni a hétköznapi kihívások közepette, kielégítő módon vagyunk-e terhelhetőek és alkalmazkodóak, vagy rendre húzzuk magunk után a beleinket, ahogy az Örkény-egyperces főhőse? Anno nem gondoltam, hogy az anatómia és az antropológia ilyen termékenyen társítható és ennyi szimbolikus együttállást mutat. Inter- és antidiszciplináris összefüggések egy fitneszképzés kapcsán – első rész.


 A gerincnek van egy konkrét és egy elvontabb jelentése is. Támasztja a törzset, megtartja a fejet és voltaképp az egész embert – emberségében, méltóságában. (Bár ha a gerinc konkrétan sérül, a méltóság akkor is elvitathatatlan.) Az egészség ma már áruba bocsátott fogalmának is van egy konkrétabb és egy átvittebb értelme az ember (többnyire) többdimenziós volta miatt. A fizikai jóllét mellett egyfajta (jófajta) viszonyulást is jelent önmagunkhoz és a világhoz, szűkebb és tágabb környezetünkhöz. Fogalmazhatunk úgy, hogy egy fenntartható egyensúlyi állapotot jelöl. Ahogy azonban (az orwelli világban legalábbis) mindig vannak „egyenlőbbek”, úgy mindig akadnak (nálunk) „egészségesebbek” is. Az egészségipar – köszönhetően a digitális ingeráradatnak – nap mint nap a szemünk elé tol (és orrunk alá dörgöl) kiváló egyéneket, termékeket és életmódtanácsokat, melyek a szükséges önvédelmi vértek nélkül optimális egyensúlyunkból könnyen kibillenthetnek…

evolucio.jpg

A fitnesz a genetikában alapvető kifejezés. Darwin a szót a rátermettség értelmében használta, azaz a kiválasztódás folyamatában az evolúciós szempontból előnyös alkalmazkodás szinonimájaként: aki fitt, az túlél. A legnagyobb túlélő a lehető legtöbb utódot nemzi és a lehető legtovább él. Az egészség fogalmához ma is gyakran társítják az élettartamot, mintha versengés tárgya volna, ki tud tovább élni. A versengés talán érdemesebb, értelmesebb, ha a mennyiség helyett a minőségre, az élettartam mellett az élettartalomra fókuszál.

Mennyiben vagyok képes alakítani, formálni a saját életemet és benne önmagamat – testestül-lelkestül? Mennyire vagyok nyitott az újra, és állok készen (a saját egész-ségemet esetlegesen károsító) szokásaimat felülírni? Mennyire vagyok rátermett, mennyire vagyok életre való, azaz eleven, dinamikus, szüntelenül megújulni és gyarapodni képes rendszer? Mennyire tudok erőt feszíteni és mennyire tudok ellazulni?

gepbunko.gif

2018-ban ki mondja meg, evolúciósan mennyire sikeres egy emberegyed?

Lehetséges, hogy az állatvilág működésével párhuzamot mutatva az – érzékiséget és érzékeny reflexiót általában hírből sem ismerő ún. – alfahímek a sikeres egyedek? Vagy a földi értelemben vett sikereseké – a gazdagok és szépeké a világ? Esetleg a széplelkek, netalán a bátrak viszik előre a világot? Vagy a szelídek – merthogy az állatvilággal ellentétben a valódi erő az emberi világban rejtettebb és kifinomultabb valóság?

A természeti erőforrások kizsákmányolása és a túlnépesedés miatt ma már egész biztos, hogy nem szerencsés szempont a rátermettséget az utódok számában mérni. Szempont lehet azonban az utód(ok) „minősége”, azaz rátermettsége (a világ konstruktív alakítására). Persze nem csak biológiai értelemben vett termékenységről beszélhetünk, és talán ez a szempont az állatvilágból kiemelkedő emberhez, aki – elvileg – többre hivatott, méltóbb. Szellemi-lelki értelemben viszont pláne nem csak a látható dolgokról – pl. tudományos eredményekről vagy művészeti alkotásokról – beszélhetünk, sok a láthatatlan életfakasztó-világépítő történet.

 Mennyi kérdést vet föl a felegyenesedett ember, aki a horizontális létformát megunva testhelyzetével is égbe hág! Akinek gerincoszlopa a keleti filozófiák szerint egy energetikai csatorna, de a nyugati világ szerint is „stairway to heaven”. Az ember voltaképp a fa rokona. Szüksége van a gyökerekre, mert azok tartják meg, azok táplálják, de a növekedéshez, kibontakozáshoz el kell indulnia – fölfelé. Jó volna, ha a fák analógiái lennénk; kár, hogy a fákkal már befürödtünk – legalábbis a szerint a keresztény teremtéstörténet szerint, melyet amúgy minden egyéb híresztelés ellenére (a fitnesz szóval operáló) Darwin sosem tagadott. Sőt eredetileg egy olyan kiáltvánnyal fejezte be főművét, amelyben egyfajta – a változatos fajok kifejlődését elindító –„isteni életerőről” írt.evolution-species-natural-selection-221210617.jpg

Az evolúcióelmélet hatásköre tehát nem terjed ki az élet eredetének a kérdésére; a fajok eredetét és kialakulását vizsgálja, Darwinnak ezért az volt a legnagyobb bánata, hogy elméletét nem tudományos kritériumok szerint, hanem teológiai szempontok alapján ítélték meg.(Lásd Charles Hedley Brooke Az evolúcióelmélet és a vallásos hit c. könyvét.)

927fce884d122deffe43d36e70238a04_28-collection-of-aerobic-drawing-high-quality-free-cliparts-aerobic-drawing_583-447.gif

Ami a fitnesz „tudományát” illeti: itt egészségügyi, edzéselméleti és gimnasztikai alapismeretekre van elsősorban szükség, de nyilván többletet ad egy (leendő) edző munkásságához, ha saját világképét, életfelfogását, szenvedélyét is belegyúrja valamiképp a közös testedzésbe. Így a testbe zárt lelkek is kiszabadulhatnak és ugrálhatnak kedvükre – egy órára. Az edzésre, a fitnesz gyakorlatának művelésére való rátermettség mérője – ahogy az intimitásban is – véleményem szerint: az odaadás.

Ezt az elsőre talán meglepőnek tűnő tételt az érzékekre koncentráló következő blogbejegyzésben fejtem majd ki. Addig pedig: vitorlákat fel! A hajótest felkészül, bemelegít a nagyobb terhelésre, a vitorlák fitten dagadnak, hasíthatjuk a tengert…

A bejegyzés trackback címe:

https://magamonkezdem.blog.hu/api/trackback/id/tr2514272803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása