magamon kezdem

Egy szál világ

2020. július 25. - kanyika

img_20200725_222609.jpg

„Anya, ez a kislány miért öreg?” – tette fel a kérdést az Unicef plakátját nézve a ma négyéves kislányom.

Néhány kiszámíthatóan elkövetkező további miért-kérdést átugorva, a hasonló párbeszédek tapasztalatiból kiindulva bátran és értelmesen a következőt feleltem: „Nem tudom.”

Egy ideje ezt vállalható megoldásnak gondolom. Ugyanis 33 évesen sincs fogalmam arról, miért kell ennek így lennie. Privát kis hétköznapi korrupcióimat viszont nap mint nap tetten érem.

Tovább

A szétfolyt idő nyomában

Különösen szerettem gyerekkoromban az olyan mesekönyveket, melyeket lapozva az olvasó maga döntheti el, merre tovább: a tiltott rengetegbe, az Óperencián is túlra, a hmcs karjaiba vagy épp onnan el. Azért tetszett ez a megoldás, mert mindig aktuális hangulatomhoz igazíthattam a mese folyamát, sőt, beindította fantáziám darkosabb v. rock&rollosabb megoldások irányába is.

Tovább

Az indián nyomában

img018.jpgA legjobb azokkal, akiknek az igene igen, a neme nem és amúgy meg semmi kombiné nincsen.

Helye van a hallgatásnak, helye van a szomorúságnak és valahogy – időtágító módon – mindig tér nyílik a valódi találkozásra.

Az ilyen emberek társaságában a legelvadultabban zakatoló elme is lecsendesedik, az ember ül és lélegzik,

nem érez semmiféle késztetést arra, hogy előadja magát, hogy megmondja, megmagyarázza,

hogy megoldja, helyretegye, hogy megragadja, hogy akarja.

Csak ül a fűben mezítláb és hallgatja maga körül a zsongás-zsibongást.  Hogy nélküle is forog a világ. Hogy élnek, lebbennek, szinte integetnek a levelek, hogy elevenség van mindenütt, és hogy mindehhez létével ő egyáltalában semmit hozzá nem tesz.

(…)

Hol vagytok, indiánok?

És hová bújt lelkem indiánja?

 

 

süti beállítások módosítása