magamon kezdem

Hogyan ugraszd ki a szellemed a palackból?

2018. október 31. - kanyika

Nem kell ahhoz klausztrofóbiásnak lenni, hogy az embernek alapélménye legyen a bezártságról. Testbe zártság, szűkös keretek, koordináták, korrupt feltételek közé zártság, elidegenítő effektusok, önvédelmi kerítések, torlaszok a kint és bent, a lent és fent között. A szellem szorul. Hogy a benső nagy „dzsinntest” jót nyújtózhasson a szabadban, bizonyos felszabadító munkálatokra van szükség: a sokszor zavarba ejtő szabadságélmény megélésének, a rá való megnyílásnak a munkálására. Ki lámpát dörzsöl, ki gyertyát gyújt, rózsafüzért morzsol, ki testével igyekszik elrugaszkodni a földtől, a lényeg: odabent lobogás van, és a tüzet kihunyni hagyni nem lehet. 

Tovább

Szívizomra gyúrni – szívbillentyűfutamok

Testépítés – lélekfitnesz sorozat 4. rész

Vajon hányan gondolnak közülünk jó szívvel a szívükre? Hányan szeretgetik meg az álmukban is éber szervüket gondolatban, és köszönik meg neki a példás munkabírást? Odabentre nem jár elismerés? Pedig – elnézegetve az anatómiai atlaszt – sokkal inkább hús-vér valóságnak tűnik a testi, mint a hétköznapi, sokszor „testetlen”, a zsigeri érzeteket, érzéseket folyton lenyomni akaró, általában középpont és központ nélkül pörgő külső élet.

Tovább

Az izomerő és a lelkierő összefüggései

Testépítés – lélekfitnesz sorozat 3. rész

A lét súlya vagy könnyűsége elviselhetetlenebb? A célokért való állandó küzdelem vagy a teljes céltalanság nehezebb? Mivel mérjem magam, mivel a másikat? A terhelhetőség és a jó teherbíró képesség alaperény nem csak a darwini „struggle for life” a multik és a fehérjefaló testépítők világában. Vajon milyen tényezőktől függ, ki mennyire terhelhető? És miért van az, hogy míg egyesek cipeltetik saját magukat is, addig mások a magukéi mellé – minden különösebb erőfeszítés nélkül – képesek fölvenni még néhány csomagot? Az elkövetkezőkben az erő tereit igyekszem bejárni, abszolút, relatív és kvázi értelemben egyaránt.

Tovább

Az önellátó (lelki) energiagazdálkodás kivitelezésének lépései

Testépítés – lélekfitnesz 2. rész

Az emberiség már számos esetben „győzött” a különböző elemekkel való harcban, mégis a saját elemeinek, részeinek összehangolása tűnik a legnagyobb kihívásnak. Ma már népbetegségnek számít, hogy sokan egyszerűen nem tudnak kiszabadulni az elméjükből, nem tudnak kikapcsol(ód)ni, mintha nem volna a kultúránk része a csönd, az elvonulás, a befelé fordulás. A rekreációs kultúra – avagy a szabadidő kreatív eltöltése, a munkaerő és munkakedv újraalkotása képességének – fejlesztése alapvető fontosságú volna ahhoz, hogy egy élhetőbb társadalom tagjai lehessünk. Ha mindenki elkezdené házilag gyártani a maga „energiáit”, és nem a társához menne értük – mint a Harry Potterben a dementorok –, fenntarthatóbb volna a jókedv, a nyitottság és a lelkesedés és ezzel párhuzamosan a kollektív (szellemi-lelki) fejlődés.

Tovább
süti beállítások módosítása