magamon kezdem

Újszülött mikulások Karcagon, avagy a cukiság rettenete

2018. december 08. - kanyika

Karcag szülészeti osztályára is megérkezett a Mikulás. Zsákjába rakta az összes anyjától elszeparált újszülöttet az osztályról, mindegyikükre „cuki” piros Mikulás-sapkát is húzott. Az újonnan a világba érkezők nyilván mind elnézően, csöndben mosolyogtak a kedves akció közben, és a kattanó vaku sem zavarta őket „mindent anyáért” és „cuki vagyok” jelszavakra. Az ötletgazda és kivitelező leleményes karcagi csecsemősnővérek, kiknek úgy tűnik, kollektív tudattalanja kiütéses győzelmet aratott józan eszük felett, persze nem értik, mi itt a gond, ők csak jót akartak. A helyzet és a szomorú valóság viszont az, hogy merő jóindulatból is lehet emberi méltóságot sérteni.

mikisapi.jpg

Merthogy akármilyen kicsi és magatehetetlen is az ember, attól még ember – ennek egyéni, társadalmi, jogi vonatkozásaival, szellemi-lelki dimenzióival együtt. És ezt talán még december 6-án is érdemes szem előtt tartani. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a karcagi csecsemőosztályon történt télapós tréfa mindenkiről szólt, csak a voltaképp eszközként használt újszülöttekről nem. Nekik ugyanis az égvilágon semmit nem jelent egy dátum a maga fogyasztói körítésével. Nekik nem Mikulás-sapkára, hanem elsősorban (és kizárólag) az édesanyjuk testi-lelki közelségére van szükségük. Az édesanyáknak meg nem mikulásos meglepire, hanem arra, hogy elismerjék végre idehaza is, hogy ők az elsődlegesen kompetensek a saját gyermekük ellátásában.

Mindamellett, hogy nyilván szükséges volna a pszichológiai mellett egy nagyobb ívű – történeti-filozófiai szempontú – etikai modult is beépíteni a hazai újszülöttgondozók képzésébe, valamint hogy magam becukulás helyett valószínűsíthetően inkább szívrohamot vagy agyvérzést kaptam volna, ha anno a gyermekemet pusztán szórakozásból piros hacukába csomagolva adták volna át, nem gondolom, hogy a tréfás kedvű csecsemősöket elő kellene állítani vagy meg kellene hurcolni az eset miatt. A giccsbe bugyolált, nyilvánosság előtt mutogatott újszülöttek, a piros sapkás-piros pólyás abszurd képek valójában látleletek a mai magyarországi szülészeti rendszerről. Éles fénnyel világítanak rá egy sokkal mélyebb, rendszerszintű, szemlélet- és működésbeli problémára.

A karcagi eset kapcsán számomra alapvető kérdés, hogy az ízléstelenség számonkérhető dolog-e. Merthogy az érzékeléséhez szükség van egy olyan szenzorra, amely – az egyén előtörténete, neveltetése, környezete, lehetőségei következtében – nem biztos, hogy adott. De jó hír, hogy fejleszthető! Divatos kifejezés az érzékenyítés mostanában. Nem gondolom szerencsésnek, pont azért mert az érzékenységhez először is érzékelési képesség kell. Tehát mélyebbre megy a hiánya, mint hogy kozmetikázzunk az illetőn egy kicsit. Ezért lehet az, hogy most minden valószínűség szerint a karcagi csecsemősök és az akció eredményét lájkoló tömegek nem értik, mi a gond, és talán – a nagy lájkhegyek után a másféle felhangokat is észlelve – meg is vannak bántódva kicsit. Mert hát hogyan lehet egy kedves, ártatlan tréfából közfelháborodás. Miközben nyilván megy a nagybani szülészeti korrupció Karcagon is. A nagy zsetonokat zsebre tevők pedig nyilván nem azon gondolkoznak, hogyan szerezhetnének örömet a kismamáknak. Nem igazság, tényleg nem igazság. De itt tartunk.

És remélhetőleg, ha kibeszéljük, átgondoljuk, és megkeressük a magunk lehetőségeit egy ilyen eset mögött, mérsékelhető kissé a hazai közízléstelenség mértéke, és talán majd egyszer a szülészeti elefántcsonttornyot uralók is kénytelenek lesznek alapjaiban átvilágítani az általuk működtetett rendszert, és megvizsgálni a maguk felelősségét – na de az már nem lesz ilyen cuki történet.

A bejegyzés trackback címe:

https://magamonkezdem.blog.hu/api/trackback/id/tr1314461674

has 2018.12.09. 20:54:42

Gondolom nincs gyereked.

Norani2 2018.12.09. 21:45:41

Lazíts egy kicsit.

Muad\\\'Dib 2018.12.09. 21:56:26

Aztaqrva. Micsoda rettenet. Nem is tudom mit gondoltak, mikor mindenki tudja, hogy a pólya márpedig kötelezően fehér. Aljas alakok ezek, hogy képesek voltak pirosat használni. Mert szegény babáknak már meg is van a lelki törés. Piros b+, piros. Ami a legrosszabb, hogy még az is lehet, hogy pár felnőtt ezen mosolygott, mikor 3 példányban nem írtak alá a babák a beleegyező nyilatkozatot. Tragédia, végveszély, dráma. Gyűjtsünk aláírást, vagy egyenesen írjunk pe-tí-ci-ót!

Muad\\\'Dib 2018.12.09. 21:57:45

Mellékesen, ha valami igazán látlelet erről az országról, akkor az nem ez az eset, hanem a blogbejegyzés. Házmester mentalitás...

Gábor Szögyéni 2018.12.09. 22:00:32

A meetoo jelenség már itt is megjelenik? Amikor "létrejöttek" ezek a gyerekek, állítólag az apukák az anyukákon rajta feküdtek. Az apukák azt a szervüket, amin a pisi szokott kijönni, belehelyezték az anyákba, már ez is mekkora botrány. Nem elég, hogy ezeknek a nőknek a testébe egy olyan szervet helyeztek be ezen férfiak, amelyen keresztül a húgy, mint egy felesleges salakanyag távozik belőlük, közben még mindenféle furcsa hangokat adtak ki. Sőt! Olyan férfi is volt, akinek az arcvonása is egy kis időre torzzá vált, ezzel akár rémületet is kiválthatott a kiszolgáltatottan alatta fekvő nőből. Ilyen tragikus fogantatást követően bele se merek gondolni, mi történhetett a terhesgondozás ideje alatt.

2018.12.09. 23:27:01

Akkor már gondolkodjunk el azon is, hogy az mennyire ízléses, hogy az újszülöttek csuklójára tett azonosító karszalagon általában méretes reklámok virítanak.
Ilyen-olyan biztosító, mikor mi.
Szerintem jórezésű embernek ettől felfordul a gyomra, de még sose hallottam senkit tiltakozni miatta.

Szóval nemcsak a _szülészeti_ ellátás problémája ez az egész, hanem az emberi méltóság -mégcsak nem is megsértése, hanem teljes meg nem értése.

akati1984 2018.12.10. 06:10:28

Vihar a biliben! Az elkeserito inkabb az, hogy ilyen hozzaalassal rendelkeznek a mai Nagy Magyar Nemzeti Anyak!

Hivatásos Beszólóművész 2018.12.10. 06:58:11

Sokkal betegebb a bejegyzés ténye, mint a probléma.

Nerevaryne 2018.12.10. 07:21:26

Baszki fordulj orvoshoz, ezen felháborodni már tényleg klinikai eset. Tedd rendbe a saját életed inkább ne keresd ennyire mibe lehet belekötni.

Fülig José 2018.12.10. 07:21:34

"nem értik, mi itt a gond,"
hát bazmeg, én sem... nincs neked valami dolgod? valahol máshol..? esetleg....?

has 2018.12.10. 07:42:19

@kanyika: Akkor beteg az elméd!

Vica1982 2018.12.10. 08:14:29

Amíg ennyi és ilyen kommentelő van, addig mit is várhatnánk az elefántcsont toronyban ülőktől?
Az érzékenyítést alulról kell kezdeni, mert amíg maguk a szülők sem értik mi ezzel a probléma (nem, nem a pólya színe!), addig joggal mondhatja a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium, hogy "Kérem, nincs itt semmi látnivaló, tessék tovább haladni."

abecede 2018.12.10. 08:39:28

Én értem a problémát. Az egészségügyben az ember tárgyként van kezelve. Annyi tiszteletet kap, amennyit ki tud vívni magának. Ha csecsemő, vagy kómában van, vagy nem elég nagyszájú (kockáztatva a megleckéztetést), akkor semmit. Akik itt "nem értik, mi a gond", azok képzeljék el, hogy fekszenek a kórházban magatehetetlenül, és cukiságból bajszot festenek rájuk (ha nők), vagy kisminkelik jó erősen (ha férfiak). Vicces, ugye?

vpbarna74 2018.12.10. 08:47:05

Szerintem nincs ezzel semmi gond! Kettő lányom van, nem habzott volna a szám ha így láttam volna Őket. Én mikor láttam, mosolyt csalt a számra, és szerintem mosolyogni nem olyan rossz dolog! Semmi reklám, semmi pártlogó, semmi sértő nem volt benne! Ennyi erőből tiltsuk be az ovis farsangot is, mert 3 éves gyerek sem igazán tudja, max kicsi ráhatással , hogy mi legyen farsangkor.

lac1 2018.12.10. 08:56:56

Milyen hulye liba vagy, ne is haragudj. A tobbiek is ettol cifrabbat gondolnak, csak nem merik leiirni...
Szornyu terror lehet arrafele.
Piros satyek,korrupcio? Szegeny NOKNEK mit kell kiallni, mikozben a vilag legnagyszerubb dolgat vegzik el.

Lajos Kovács tanaka 2018.12.10. 08:57:47

Van két gyereke a posztolónak? Akkor bátran kijelenthetö, hogy összesen két aktusa volt az életben és nagyon ráférne egy harmadik, mert ilyen írást csak súlyos hormon túltengés hatására lehet írni!

Phteven 2018.12.10. 09:02:25

Szerintem vasarolj egy mosomedvet, ha ennyire unatkozol!

Muad\\\'Dib 2018.12.10. 09:14:54

@abecede:
Mert a kettő ugyanaz. Sőőőőt, figyi, figyi képzeld baaaaaaz+, még olyan is van, hogy gyerekekhez bemennek a mocskos állatok egy alapítványtól és játszanak velük. Mekkora fertő, ugye? Mert milyen alapon mernek játszani a te mucikáddal, meg bohócnak öltözve szórakoztatni. Képzeld el ezt a fertőt. Mert mi van, ha te családod történetesen a retardvagyok egyház tagja, ahol a bohócok léptek a sátán helyére. A mocskok meg képesek bo-hóc-nak öltözve rémisztgetni a mucikádat. Na meg mi van ha nálatok tabu a piros tűzoltóautó? Aljas állatok. Arról nem is beszélve, hogy vajon a baba beleegyezett a a pelenkacserébe? Naaa, naaaa? Gyanús dolgok ezek. Sőőőt, sőőt, szerintem ahhoz sem adtak engedélyt, hogy fürdessék őket. Micsoda károk merülnek itt fel, a tárgyiasítás témakörében kérem'alásan....

moonclown 2018.12.10. 09:15:20

De frusztrált vagy bakker...
Gondolom az állítólagos gyerekeidnek se veszel még egy kurva csokimikulast se.

Cpt. Flint 2018.12.10. 09:19:37

@Vica1982: ha "maguk a szülők sem értik mi ezzel a probléma", akkor talán nincs is probléma?
ha az újszülötteknek "az égvilágon semmit nem jelent egy dátum a maga fogyasztói körítésével", akkor nyilván nem is fog lelki törést okozni nekik, hogy be lettek öltöztetve cukinak.
Tényleg felmerül bennem a kérdés: eljutunk odáig, hogy a szülők is megsérthetik egy rosszul megválasztott öltözékkel, jelmezzel, névvel, étellel a gyerekeik "méltóságát"? Eljutunk odáig, hogy ez büntetve lesz?
Tényleg az az érzésem, hogy a világ fejlettebbnek nevezett fele az ilyen ideológiai/etikai önkielégítésekbe ragad bele, miközben a másik felén a puszta lét a kérdés, a Föld bioszférája meg épp összeomlóban.
Tessék otthon szülni akkor, 'oszt nem piszkálja a gyereket senki.

moonclown 2018.12.10. 09:20:03

@abecede: bajszot hordó nő s magyar kultúrában elég ritka, és nem cuki. Ellenben a mikulás napja azon kevés nem túl komoly alkalom egyike, amibe még senki nem kötött bele. Egész idáig. De az is tök durva amikor havi 120ért kitorlik a magatehetetlen beteg seggét, a beleegyezése nélkül...

Vica1982 2018.12.10. 09:23:55

@Cpt. Flint: itthon szültem, nem is piszkálta őket senki.

Attilajukkaja 2018.12.10. 09:29:59

Én sem tartom olyan szörnyűségesnek a karcagi Mikulás esetet, inkább a kommentek azok. Nem kell egyetérteni a posztolóval, de ennyire ekézni sem! Őt ez érzékenyen érintette, ezért leírta a SAJÁT blogjában. Szerintem itt nem ő a legfrusztráltabb szereplő!

Attilajukkaja 2018.12.10. 09:32:30

@moonclown:
"az is tök durva amikor havi 120ért kitorlik a magatehetetlen beteg seggét, a beleegyezése nélkül..."
Nem, nem ez a durva, hanem, hogy még akkor sem törlik ki, amikor kéri. És nem azért, mert lusták a nővérek, hanem mert nem tudnak 100 felé szakadni.

consul 2018.12.10. 09:47:20

A saját gyereked esetében szóvá teheted, de a más gyerekéhez semmi közöd!
Törődj a magad dolgával, mert ha így folytatod, előbb-utóbb valaki fel fog pofozni. Fel lehetsz háborodva, de ez így normális.

R2D2 & C3PO 2018.12.10. 09:53:37

Egyetértek. Én tutira kiverem a balhét, ha az én újszülött gyerekemmel ilyesmit merészeltek volna.

Persze a rooming-in eleve kizárt minden ilyesmit...

R2D2 & C3PO 2018.12.10. 09:58:23

@Cpt. Flint:
Bevallom, a szülők többségét nem is értem, olyan gyakran sértik meg a gyerekük (akit elvileg a leges-legjobban szeretnek a világon!) emberi méltóságát, ráadásul, mintha ősellenségnek tekintenék. Erre az sem ok, ha a gyerekek olykor túlmennek egyes határokon...
A gúny pedig mintha alapkelléke lenne a "nevelésnek".

Cpt. Flint 2018.12.10. 10:04:02

@R2D2 & C3PO: Mivel az emberek (szülők) többsége nem ért a neveléshez, sem pszichológiailag, sem szellemileg nem elég felkészült rá, ezért a gyerekeket megszületésük után államilag fenntartott intézményekben, államilag foglalkoztatott, komoly képzettségű, rendszeres szűréseken átesett szakemberekre kellene bízni, hogy nagykorúságukig azok foglalkozzanak velük.

Cpt. Flint 2018.12.10. 10:05:07

@Cpt. Flint: Ez egyébként az esélyegyenlőséget is megteremtené számukra, és a megkülönböztetéseknek is gátat szabna.

midnightcoder2 2018.12.10. 10:10:15

@has: És remélem nem is lesz neki. Ezeket a géneket kár lenne továbbadni.

Amúgy a postoló helyében inkább azon gondolkodnék el hogy ha már méltóság és jogok, akkor miért van az, hogy a kiskutyák fülét és farkát tilos csonkolni, ugyanakkor a kisgyerkeken simán végre lehet hajtani a körülmetélést a beleegyezésük nélkül. De egy kört megérne az is, hogy a kutyának van joga az eutanáziához, de az embernek nincs...

szepipiktor 2018.12.10. 10:11:46

Amit a szerző itt leírt, az egyszerre undorító és borzalmas!
Nézze meg a South Park legutolsó részét, abban benne van a PC Bébik kifigurázása, a PC apuka és az ERŐS anyuka torzulata.
Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy ennek a szélsőséges neoliberális szektának miért ekkora sértés, ha egy kedves ünnepünkön - ami a gyerekekről szól - a gyerekek ajándékot kapnak? A mikulássapka ugyanis ajándék.
Igaza van az egyikelőrttem íróval, a probléma a posztoló saját problémája és addig semmi gond nincs, amig azzal foglalkozik. De az írás nem privát vélemény, hanem egy ismert, sok fórumon ma már sokszor visszaköszönő filozófiai alap...
Szerintem az is bűn a posztolónak,amikor a jéghoki meccseken a nézők plüssmacikat dobálnak a jégre és azt a kórházak gyermekosztályai kapják ajándékként. Sértő neki az óvodai mikulásünnepségek, az iskolaiak is, ahogy gondolom sértő neki a munkahelyen a nőnapi kedveskedés vagy a húsvéti locsolás is.
Gyakorlatilag az írásból süt, hogy az a gondja, hogy valami tásadalmialg elfogadott, hagyományalapú eset történt, ami nem fér bele az "új" világképbe.

Joepardy 2018.12.10. 10:32:30

Az egyik bio anyás fröcskölődő ellenposzton, ahol természetesen egyaránt gyűlölték az "istálló jelleget" és a mikulássapkás gyerekcsomagokat, a csatolt képen szoptató anyiukák , természetesen mellel "mindent mutatva , mert az olyan természetes" babájuk meg mikulás sapkában. Na ja, mert így nem számít, hogy hülyét csinál a gyerekből.

szepipiktor 2018.12.10. 10:41:55

@Attilajukkaja:
Te elolvastad az írást????
Csak pár konkrétum:
.
"...attól még ember – ennek egyéni, társadalmi, jogi vonatkozásaival, szellemi-lelki dimenzióival együtt."
"elismerjék végre idehaza is, hogy ők az elsődlegesen kompetensek a saját gyermekük ellátásában."
"Éles fénnyel világítanak rá egy sokkal mélyebb, rendszerszintű, szemlélet- és működésbeli problémára."
"...nyilván megy a nagybani szülészeti korrupció Karcagon is."
.
Ugye nem gondolod, hogy egy átlagember, egy átlagszülő egy mikulásnapi történet miatt komplett politikia programot ír le első felindulásában? Ugye nem hiszed el, hogy egy pirosspipkás poénból a korrupció, a hibás egészségügyi működés vezethető le?
Ezek a gondolatok például beleillenel a momentum, a TASZ, az AI és számos más mai mozgalom programjába, propagandájába.
Nem hiszem, hogy amikor nekem volt gondom például az óvodában, mert cukrot adott a dadus titokban a lányomnak, akkor ilyen modnatok fogalmazódtak volna meg a fejemben:
"Mindamellett, hogy nyilván szükséges volna a pszichológiai mellett egy nagyobb ívű – történeti-filozófiai szempontú – etikai modult is beépíteni a hazai újszülöttgondozók képzésébe"
Egyszerűen rászóltam és igen, össze is vesztem vele.
Ahogy amikor egy ismert tévés anyuka beszólt, mert az elsős lányomat - aki már óvodás korában is magától öltözött - nem öltöztettem, nem a szocialista gyermekpolitikáról mondam neki tudományos gondolatokat, hanem egyszerűen elküldtem a pcsába, hogy foglalkozzon a saját gyerekével! De nem általánosítottam a szocialista oktatásra, szociális állapotokra.
Itt egy magánvélemény helyett egy CEU-s zh-ból olvashatunk részleteket.
És ugye ez nem a posztoló magánsérelme!
Ez máshol másokkal történt, mégis késztetést érzett arra, hogy azonnal kinyilatkoztató, utasitás-alapú, követelő stílusú posztot írjon.
Nem gond, de akkor ezt tegye a momentum vagy a többi másik blogjában, mint vendégszerző.
Számon kér, miközben ő meg mások véleményét, akaratát, tetteit minősíti és utasítja el.
Ez ami jellemző, erre írtam, süt a mai torzult szekta-világ gondolatvilága az egészből. (Mert nekem meg jogom van torzultnak tartani az aktivisták ideológiáit, az emeberi alapok erőszakos korlátozásának, megszüntetésének gondolatait!)
.
Nekik nem az egyén az első, nem maga a szülő, a gyerek, hanem csak az, hogy mást tesznek, gondolnak, mint az ő vonaluknak a ma már erőszakosan követelt ideológiája.
Reggelig sorolhatnám, ami sért vagy a gyermekeimet sérti a mai világban, kezdve a kormánnyal, a kdnp-vel, a sok megélhetési párttal, mozgalommal egészen a trendi szektákig, de nekem az a hiteles, ha az ember oldja ezt meg individualistaként, ő neveli helyes irányba a gyermekeit, és nem mások akarják előírni a "helyes" írányt, módszereket.
Amit a posztoló írt, az ugyanúgy parancselvű, kötelező irányú akarat, mint amit ő kritizál!
.
Gondold csak meg, a posztoló írja, hogy ő is szülő. Vajon a Facebookot használja? És oda feltesz családi képeket? Mert ha igen, akkor azzal pontosan ugyanúgy köpi arcon a gyermekeinek a jogait! De mert a Facebook neki jó, így az nem gond. A mikulássapna nem jó, így az ellen kinyilatkoztat.

aasddsaa 2018.12.10. 11:03:32

"valószínűsíthetően inkább szívrohamot vagy agyvérzést kaptam volna"
No offence, de szerintem neked nagy szükséged lenne egy jó pszichológusra/pszichiáterre

2018.12.10. 11:03:57

Ráérős, háztartásbeli bioanyuk szoktak ilyen buta kirohanásokat tenni. Ha poszter tényleg valami problémát akar keresni, amin eltűnődhet, először otthon nézzen körül.

has 2018.12.10. 11:05:55

@szepipiktor: Ezt egy kicsit túlgondoltad.

Attilajukkaja 2018.12.10. 11:17:20

@szepipiktor:
"Te elolvastad az írást????"
Külonben miért reagáltam volna rá?

"Csak pár konkrétum:"
Köszönöm, de miért ismétled a posztoló szavait?

"Ugye nem gondolod, hogy egy átlagember, egy átlagszülő egy mikulásnapi történet miatt komplett politikia programot ír le első felindulásában?"
Miért ne? Ha egyszer az ő érzéseit ez bántotta és ezt kivetíti az összes más problémára, amivel egy kórházban már találkozott, mint például arra, hogy mennyire kiszolgáltatott az ember ezekben az intézményekben.

"Ugye nem hiszed el, hogy egy pirosspipkás poénból a korrupció, a hibás egészségügyi működés vezethető le?"
Nem, nem hiszem. De ez nem is az én blogom.

"Ezek a gondolatok például beleillenel a momentum, a TASZ, az AI és számos más mai mozgalom programjába, propagandájába."
Na megérkeztünk oda, ahová ki akartál lukadni! Nem igaz, nertárs?

"Egyszerűen rászóltam és igen, össze is vesztem vele."
Gratulálok! Ezek szerint te sem voltál különb a posztolónál, illetve te még agresszív is voltál. Ő meg csak írt róla egy posztot.

"mégis késztetést érzett arra, hogy azonnal kinyilatkoztató, utasitás-alapú, követelő stílusú posztot írjon."
És?

"Nem gond, de akkor ezt tegye a momentum vagy a többi másik blogjában, mint vendégszerző."
Mire fel? Mert te most egy ilyen "kinyilatkoztató, utasitás-alapú" követelményt fogalmaztál meg vele szemben? Ha nem tetszik a szerző blogja, akkor ne olvasd. Nem kötelező! :o)))
Jesszumpepi! !!!

lomposfarkas 2018.12.10. 11:24:13

Most akkor mi a direktíva? Meg kell lincselni a nővéreket vagy elég lesz 10 év átnevelő tábor?

Attilajukkaja 2018.12.10. 11:36:55

@lomposfarkas:
"Meg kell lincselni a nővéreket vagy elég lesz 10 év átnevelő tábor?"
Én az utóbbira szavaznék a baráti Kínában vagy Azerbajdzsánban, ha ők még befogadnak migránsokat. :o))

Mancilla Pectoralis 2018.12.10. 12:01:58

@jova68: Én sem értem mi a gond. Két gyerekem van..Legalább nem odalökték a gyerekeket mint nekem,hogy üvölt a gyereke anyuka, vigye már el. Ehhez képest egy aranyos gesztus volt,nem tudok belekötni(talán mert nem is akarok és tele van az élet ennél nagyobb problémákkal)

chrisred 2018.12.10. 12:03:02

@midnightcoder2: Miféle joga lenne a kutyának az eutanáziához?

Attilajukkaja 2018.12.10. 12:07:18

@chrisred:
"Miféle joga lenne a kutyának az eutanáziához?"
Jogos a kérdés! A gazdáján keresztül, természetesen. :o)
Kár, hogy az embereknél ez még mindig nincs bevezetve.

Fülig José 2018.12.10. 12:08:41

@abecede: te marha. a gyerekeke adott piros sipka miért is tájidegen? mert az emancipunci bloggernek nem tetszik? megáll az agyam tőletek, komolyan! nincs más bajotok....?!

chrisred 2018.12.10. 12:10:11

@Attilajukkaja: Ja, ilyen szempontból a személygépkocsiknak is van joga az eutanáziához. :)

Fülig José 2018.12.10. 12:19:15

@chrisred: még egy kicsit csűrik- csavarják az feminácik és ott elszünk, meglásd...de csak ha bebizonyították, hogy a verda-nőnemű

Attilajukkaja 2018.12.10. 12:19:19

@chrisred:
"ilyen szempontból a személygépkocsiknak is van joga az eutanáziához. "
Igen! Ezt a tulajdonosok rendszeresen gyakorolják is.
Amúgy én nem keverném a tárgyakat az élőlényekkel, de hogy az eutanázia körül vannak komoly erkölcsi kérdések, az nem vitás.

@Fülig José:
És neked komolyan nincs más bajod?

Fülig José 2018.12.10. 12:20:50

@Attilajukkaja: viccezel? nekem?! örülök, hogy lyuk van a s.ggemen és szelel is.. :-)

chrisred 2018.12.10. 12:22:31

@Attilajukkaja: Szerintem nyugodtan keverheted, ami az önrendelkezési jogukat illeti. De ha számodra szimpatikusabb, akkor a vágóhídra terelt állatok eutanáziájáról is beszélhetünk.

RHalacska 2018.12.10. 12:25:47

Az ötlettel semmi baj nincs, a posztoló és továbbosztó meg megszegett egy csomó személyiségi jogi, és adatvédelmi törvényt, mindazokkal együtt, akik továbbosztották. Amerikában indulna egy csomó per. Egyébként előfordulhat, hogy nálunk is valaki beperli emiatt a kórházat, és a posztolót is.

Attilajukkaja 2018.12.10. 12:35:46

@Fülig José:
"örülök, hogy lyuk van a s.ggemen és szelel is.. :-)"
Ennek én is örülök! :o)))

@chrisred:
"Szerintem nyugodtan keverheted, ami az önrendelkezési jogukat illeti." De ha számodra szimpatikusabb, akkor a vágóhídra terelt állatok eutanáziájáról is beszélhetünk.
Szerintem meg nagyon nem keverheted össze egy tárgy és egy élőlény jogait!!!! Egyáltalán hogy jut ilyesmi az eszedbe?
A vágóhídra terelt állatokról valóban lehetne beszélni. Örülök, hogy ez is eszedbe jutott.

Fülig José 2018.12.10. 12:38:28

na, találtam valamit az újhullámos mítyúsoknak, otthonszülőknek, magzati alapjogokért aggódoknak & Co:
Judit: – Én úgy érzem, Reg, egy antiimperialista csoportnak, mint a miénk, tükröznie kell a birodalom belsejében feszülő érdekellentéteket!
Reg: – Egyetértek. Francis?
Francis: – Igen, azt hiszem Judit szemlélete helyénvaló... Feltéve, ha a mozgalom nem felejti el, hogy elidegeníthetetlen joga minden férfinek...
Stan: – Vagy nőnek...
Francis: – Vagy nőnek, a férfiatlanság...
Stan: – Vagy nőietlenség...
Francis: – Vagy nőietlenség...
Reg: – Úgy van.
Francis: – Köszönöm bátyám.
Stan: – Vagy húgom...
Francis: – Vagy húgom... (Eltöpreng.) Hol tartottam?
Reg: – Azt hiszem befejezted.
Francis: – Au... igen.
Reg: – Továbbá... elidegeníthetetlen joga minden férfinak...
Stan: – Vagy nőnek...
Reg: – Hagyd már abba a nőzést, Stan, örökké kizökkentesz minket...
Stan: A nőknek joguk van szerepet vállalni a mozgalmunkban, Reg!
Francis: – Miért jössz állandóan a nőkkel, Stan?
Stan: – Az akarok lenni.
Francis: -Miért?!
Stan: -Mert gyereket akarok szülni!
Reg: -De te nem szülhetsz gyereket!
Stan/Loretta: -Ne nyomj el engem!
Reg: Nem nyomlak el, Stan! De neked nincs méhed! Hogy fogod kihordani a magzatot, belerakod egy szatyorba?!
szép napot!

chrisred 2018.12.10. 12:41:54

@RHalacska: A GDPR szerint az intézmény felelős a képmás nyilvánosságra hozatala miatt, az már a saját belső ügye, hogyan rendezi le ezt az alkalmaxottaival.

Attilajukkaja 2018.12.10. 12:43:57

@chrisred:
Na jó, visszaszívom, az önrendelkezési jogaikról igazad van.
De az embereknél is engedélyezni kellene az eutanáziát. Ez ma is előfordul, de nagyon ritkán!
Erről a két témáról két film jut eszembe: a Fehér isten és a Mégis kinek az élete?
Láttad valamelyiket?

RHalacska 2018.12.10. 12:44:11

@chrisred: Ez így van, viszont a posztoló, és főleg a továbbosztók is felelősek. Főleg akkor, ha az intézmény rendelkezik a munkavállaló titoktartási nyilatkozatával. Akkor egytételben továbbhárítja a felelősséget. A továbbosztók viszont önmagukban felelősek, nem GDPR hanem a személyiségi jogi törvény alapján.

chrisred 2018.12.10. 12:44:31

@Attilajukkaja: Nem csak én "keverem", hanem az egész világ körülötted, az a közös nevező, hogy nem rendelkeznek vele.

chrisred 2018.12.10. 12:52:04

@RHalacska: Az a helyzet, hogy ennyire nem ismerem az eset hátterét.

chrisred 2018.12.10. 12:54:06

@Attilajukkaja: Az eutanáziát csak embereknél lehet engedélyezni, a legfontosabb kérdések, hogy: kinek? mikor? hogyan?

Attilajukkaja 2018.12.10. 12:54:32

@chrisred:
A keveredés, azt hiszem, a lelketlenségben vagy a tárgyanitásban van. Míg az ember egy kis kedvencet valódi érző lénynek tart, addig a hamburgerben megjelenő hús számára csak egy tárgy. Ez az ember és a természet, az élelemipar elszakadását szimbolizálja számomra.
De kezdünk nagyon eltérni a poszt témájától .....

RHalacska 2018.12.10. 12:54:46

@chrisred: Utánaolvastam, és lehozta a képeket néhány internetes újság. Csak ők sem néztek utána a jogi háttérnek. Gyermekről csak a szülő beleegyezésével lehet képet készíteni és nyilvánosságra hozni.

Attilajukkaja 2018.12.10. 12:57:11

@chrisred:
"Az eutanáziát csak embereknél lehet engedélyezni, a legfontosabb kérdések, hogy: kinek? mikor? hogyan?"
Én is ezt mondom. Sok a vita körülötte, pedig emberek ezrein segítene fájdalommentesebben eltávozni, ha egyszer dűlőre jutnánk! De nem!

Cpt. Flint 2018.12.10. 13:18:58

@Attilajukkaja: nyilván az öngyilkosság eltűrése v. elősegítése nem egyszerű téma azért...

digitus medius 2018.12.10. 14:08:48

Nagy az Isten állatkertje és megint kiszökött valaki. :-(

berne 2018.12.10. 14:17:59

Komoly probléma ez, megért egy írást.
Ja, nem...

Attilajukkaja 2018.12.10. 15:27:07

@Cpt. Flint:
"az öngyilkosság eltűrése v. elősegítése nem egyszerű téma azért..."
Persze, hogy nem. És az emberek többsége félre is söpri a témát, amíg nem szembesül ennek a szükségességével. De akkor már általában késő. :o(((

@digitus medius:
"Nagy az Isten állatkertje és megint kiszökött valaki."
Tán csak nem te volnál az?

@berne:
"megért egy írást"
Neked pedig egy kommentet, nem igaz? :o))))))

Cycmen 2018.12.10. 16:29:18

@Attilajukkaja: ." Nem kell egyetérteni a posztolóval, de ennyire ekézni sem! "

Ez azért van, mert egyre több ilyen magával mit kezdeni nem tudó pihent hülye kezdi fárasztani a többséget hajánál fogva előrángatott világbotrányként tálalt huszadrangú baromságokkal, amik egy normális embernek fel sem tűnnek! Kezd elég lenni a hülyékből!

Attilajukkaja 2018.12.10. 17:41:33

@Cycmen:
"egyre több ilyen magával mit kezdeni nem tudó pihent hülye kezdi fárasztani a többséget hajánál fogva előrángatott világbotrányként tálalt huszadrangú baromságokkal"
Rád vall, hogy ilyeneket olvasol, élvezkedsz rajta ÉS még kommentelgetsz is! :o)))

"Kezd elég lenni a hülyékből!"
Akkor abba is hagyhatnád a beírkálásokat!

clave 2018.12.10. 18:21:29

Hihetetlen ,amit ez a blogíró itt összehordott... szívesen hozzájárulok a soron kívüli pszichiatriai kivizsgálásához. Aki ebben a cselekedetben ennyi rosszat lát az tuti nem százas.

Attilajukkaja 2018.12.10. 18:45:47

@clave:
Te pszichiáter vagy? Nyilván nem. Akkor hogy járulnál hozzá a hölgy soron kívüli kivizsgálásához?

Cycmen 2018.12.10. 19:43:31

@Attilajukkaja: Én csak a sötét elmédbe próbáltam fényt vinni mert kérdezted hogy miért szidják a posztolót! Én nem leszek ideges a hülyéktől, az is bizonyítja hogy neked is írok amikor kirívóan ostoba vagy!

bpbp78 2018.12.10. 20:08:21

A rooming-in rendszerben, vagyis, amikor a baba a születésétől fogva az anyukájával van, létre sem jöhetett volna ez a kép. Szerintem a posztoló erre gondolt. A babák jó esetben maximum akkor vannak a csecsemősöknél (és általában nem egyszerre), ha valami irányzott vizsgálat van, vagy fürdetés, vagy esetleg valami gond van a babával és megfigyelést igényel, de ilyenkor is csak a "célszemélyek" vannak jelen. Mivel nem voltunk ott, így nem tudhatjuk, de a kép arról árulkodik, hogy ebben a kórházban még az a régi, káros módi van, hogy a babák bent vannak a csecsemősöknél és csak etetni viszik ki őket x óránként.

Attilajukkaja 2018.12.10. 20:20:11

@Cycmen:
" Én csak a sötét elmédbe próbáltam fényt vinni mert kérdezted hogy miért szidják a posztolót!"
Köszönöm a választ. De miért gondolod, hogy te vagy hivatott erre a feladatra? Miért feltételezed magadról, hogy nálad van a bölcsek köve, és itt mindannyiunkat kioktathatsz bármiről is?
Nem tudom, te hány gyereket szültél, és milyen körülmények között, de itt egy anyuka mesélte el a saját frusztráltságát a SAJÁT blogján. Hogy nem értesz vele egyet, azt elfogadom. Hogy pocskondiázod érte, azt viszont NEM!

Attilajukkaja 2018.12.10. 20:23:26

@bpbp78:
" a kép arról árulkodik"
Van róla konkrét kép?

Cycmen 2018.12.10. 20:31:29

@Attilajukkaja: Hogy nem értesz vele egyet, azt elfogadom. Hogy pocskondiázod érte, azt viszont NEM!

Ebből is kitűnik mekkora hülye vagy, a posztolóról konkrétan egy sort sem írtam. Látod, mégiscsak nálam van a bölcsek köve, legalábbis hozzád képest! Amúgy köszi hogy leírtad a poszt tartalmát, de szerencsére nem vagyok rád szorulva.

Attilajukkaja 2018.12.10. 20:34:45

@Cycmen:
"Ebből is kitűnik mekkora hülye vagy"
Akkor maradjunk ennyiben.
A poszthoz érdemben nem szóltál hozzá, ... a pocskondiázásban viszont továbbra is te vagy a király. :o)))))

Attilajukkaja 2018.12.10. 21:31:43

@bpbp78:
Köszi a képet. Jó lett volna, ha a posztoló is belinkeli.
Szerintem nagyon cukik. :o)

kanyika 2018.12.11. 11:11:09

Ha a nevezett képet belinkeltem volna (itt a szerző beszél), kedves @Attilajukkaja, hiteltelenné tettem volna az egész írást, nem is beszélve a dolog jogi hátteréről, amit itt is említettek páran.

Végiggörgetve a 80 hozzászólást, úgy látom, komoly szövegértési és absztrakciós nehézségekkel küszködnek egyes kommentelők, nekik javaslom a cikk újbóli elolvasását. A szitkozódó, személyeskedő hozzászólóknak pedig – a szellemi erőfeszítés előtt – terápiás jelleggel ezt a könnyed, de hasznos cikket ajánlom: magamonkezdem.blog.hu/2018/05/14/5_1_tipp_a_spontan_egogorcsok_gyors_es_hatekony_oldasara

A szalonképes hozzászólóknak köszönöm a konstruktív véleménynyilvánítást, és hogy feltűnt nekik:
1) ez egy személyes blog (ingyen, szerelemből)
2) ez egy véleménycikk (szólásszabadság)
3) a véleményem hátterében korántsem csupán személyes (szubjektív) tapasztalatok állnak, hanem a magyarországi szülészeti rendszer közel egyéves (objektív) szociáletikai kutatása
4) a blogoszférának íratlan törvényei vannak (újabb etikai vonatkozás)
süti beállítások módosítása